utorok 5. apríla 2016

NA STOLE v Galerii X

Výstava slovenského a českého dizajnu: NA STOLE
Projekt: Markéta Nováková a Mira Podmanická
Galéria X, Bratislava 
Od 24. marca do 23. apríla 2016
Vernisáž 23. marca o 17:30 h

Vystavujúci: Monika Brzá, Nela Havlíčková a Josef Tréšek, Martina Hudečková, Patrik Illo a Aleksandra Stencel – ILLOLA, Simona Janišová a Linda Viková – si.li., Markéta Kalivodová a Richard Švejda – Vobouch, Hany H. Kašičková, Martina Klbečková, Mária Kobelová, Radka Kovačíková, Miloš Nemec, Maya Hriešik Nepšinská, Markéta Nováková a Mira Podmanická, Daniel Piršč, Bára Šimková a Monika Kořínková, Kristýna Španihelová, Pavla Vachůnová

Výstava NA STOLE prezentuje tvorbu mladej generácie slovenských a českých výtvarníkov, ktorí pracujú v oblasti dizajnu a venujú sa tvorbe užitkových predmetov v rámci keramickej, sklárskej a šperkárskej tvorby. Výber sa v tomto prípade úzko orientuje na predmety a doplnky k stolovaniu – tradičné aj netradičné prístupy a materiály.
Vystavené predmety sú funkčné prototypy alebo originály. Ich materiálový základ závisí od daného odvetvia. Zastúpené sú diela z keramiky a porcelánu, skla, kovu a nových materiálov. Práce ponúkajú divákovi široké spektrum prístupov i výrobných možností v rámci odlišných materiálov a technológií, v závislosti od umeleckého vyjadrenia a individuálneho charakteru tvorcu.
Inštalácia je založená na prelínaní interiéru galérie s interiérom domova, osobného a intímneho priestoru s priestorom verejným. Zameriava sa na moment stolovania, či už pri raňajkách, obede alebo večeri, a ich špecifikácie.
SKLO
Sklo reprezentujú dvaja autori, ktorí spolu tvoria pod značkou ILLOLA. Patrik Illo pracuje s dizajnom užitkových tvarov, hrá sa, experimentuje a vymýšľa netradičné, niekedy vtipné, riešenia. Aleksandra Stencel pracuje s fúkaným sklom, brúsením a dekorom dotvára vizuálnu aj funkčnú podobu predmetu.

KERAMIKA
Markéta Kalivodová a Richard Švejda – Vobouch boli za svoju kolekciu BETON nominovaní na cenu Czech Grand Design. Pracujú s porcelánom v kombinácii s úplne odlišným materiálom – betónom. Vytvárajú zaujímavé funkčné objekty. Porcelán, ktorý napodobuje iný materiál – vosk – prezentuje svietnik od Martiny Hudečkovej. Na výstave bude možné zhliadnuť klasické postupy a technológie, ako je liatie porcelánu do sadrových foriem, ale i kombinácie liateho črepu a práce s plastickým dekorom vystupujúcim do priestoru, a tak dotvárajúcim tvar vázy alebo misy, ako je to v prípade Moniky Brzej. Čaro rozprávky predstavia v svojich prácach Simona Janišová a Linda Viková, ktoré spolupracujú pod značkou si.li.. Jednotlivo sa tiež predstavia samostatnými projektmi. Nela Havlíčková vytvorila taniere a poháre jednoduchých, hladkých foriem, kobaltom maľovaný dekor im dodal Josef Tréšek. Jednou z unikátnych vlastností porcelánu je jeho priesvit. Pri tenkej vrstve ním svetlo krásne prechádza. S týmto špecifikom pracuje Daniel Piršč už niekoľko rokov a výsledky môžeme obdivovať aj na kolekcii svietidiel - Choroše. Klasický tvrdý živcový porcelán je čisto biely, nie je však netradičné pracovať s farbou. Bára Šimková a Monika Kořínková pracovali s porcelánom priamo farbeným v hmote, plastickým i zlatým dekorom na svojej spoločnej kolekcii Pierot.
Výtvarníci pristupujú k téme stolovania rozličným spôsobom a inšpiráciu pre svoju tvorbu hľadajú v minulosti, presnejšie aj v rôznych obdobiach histórie, ako je to napríklad v prípade Márie Kobelovej a Martiny Klbečkovej. Veľkou súčasťou inšpirácie je príroda, prírodné tvary, kvety a herbár. Mira Podmanická a Markéta Nováková už niekoľko rokov spolupracujú na kolekcii váz Bio-vázy, a na výstave teraz prezentujú najnovšie kusy. Kombináciu amorfného, možno až prírodného, a geometrického tvaru, a kontrast pozitívu a negatívu predstavuje na svojich dielach Pavla Vachůnová z Tyformy. Hranice dizajnu a umenia sa neustále zahmlievajú. Odbory sa prelínajú a v tvorbe autorov vidieť vplyvy z iných odvetví, napríklad z architektúry, ako je to v prípade Miloša Nemca.

ŠPERK
Šperky priamo pre stôl a stolovanie prinesie Radka Kovačíková, známa svojou kolekciou PICK YOUR PICK, a aj tu si budú môcť návštevníci vernisáže odniesť svoj jedinečný kúsok domov. Strieborné prstene zložitých tvarov s figurálnou kompozíciou poslúžia v prípade Hany H. Kašičkovej ako úchyty na obrúsky. Ďalšia šperkárka Maya Hriešik Nepšinská recykluje staré strieborné nožíky a prerába tieto „zbrane“ na ozdoby na telo. Originálne ponímanie (ne)tradičného materiálu, šperku ako objektu na telo i na stôl predstaví Kristýna Španihelová.

Na výstave bude teda možné vidieť viacero druhov materiálov využívaných vo sfére dizajnu, klasické, moderné i experimentálne technológie a postupy. Autorský prístup k jednotlivým produktom ovplyvňuje ich funkciu aj význam v rámci dekorácie interiéru a stolovania.





















A atmoška na výstave
Radka Kovačíková a jej PáRadká!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára